Gebruik

Een dogtag of identiteitsplaatje is een plaatje van metaal zoals roestvast staal, waarin teksten onuitwisbaar geponst worden die te maken hebben met de identiteit van de drager van het identiteitsplaatje. Deze informatie kan zijn de naam en adres, de naam van een instituut, overheidsorgaan of anderszins waarmee de drager gelieerd is, medische gegevens en andere informatie die relevant is voor het bepalen of bevestigen van de identiteit van de drager.

 

Zo’n plaatje wordt meestal aan een kettinkje om de hals gedragen maar kan ook gebruikt worden als sleutelhanger, badge, gedenk-, club- of dierenpenning, enz.

Militair
In veel landen wordt een dergelijk plaatje aan militairen verstrekt. Andere formele en informele benamingen zijn: herkenningsplaatje (of hepla) of hondenpenning (of het Engelse dog tag).

Op het officiële Belgische identiteitsplaatje staat o.a.:

Ander gebruik is mogelijk voor mensen die bepaalde medische aandoeningen hebben. Wanneer zij niet kunnen communiceren wat hun probleem is, dan kan een identiteitsplaatje met de juiste gegevens uitkomst bieden. Sommige ouders geven zo’n plaatje aan de kinderen als ze nog niet zelf hun naam en adres kunnen noemen.

 

De laatste jaren is het dragen van identiteitsplaatjes erg hip en populair onder jongeren.

 

Bron:Wikipedia